Cappelletti — zasmakuj w paście z szynką prosciutto!

Włosi to mistrzowie wszelkiego rodzaju past. Ich makarony i pierożki są niezwykle charakterystyczne, a podobne produkty można spotkać również w innych krajach. Poza powszechnie znanymi ravioli czy tortellini istnieje wiele innych rodzajów past. Jednym z nich są cappelletti. Czym się je nadziewa, jak podaje i dlaczego warto ich spróbować? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć.

Charakterystyka pierożków cappelletti

Niektóre włoskie pasty trudno czasem odróżnić od siebie, bo są one bardzo podobne. Tak jest na przykład w przypadku cappelletti i tortellini. Pierożkom nadaje się podobną formę, ale występują między nimi subtelne różnice. Tortellini przypomina pierścień, cappelletti natomiast ma sprawiać wrażenie kształtu kapelusza. Pierożki można nadziewać zarówno warzywami, jak i serem czy mięsem. Bardzo ciekawą opcją są cappelletti z szynką prosciutto, tak popularną i lubianą w przypadku pizzy. Jest to mięso o delikatnym smaku, do którego przygotowania potrzebne są jedynie sól oraz czas – szynka wymaga kilkumiesięcznego suszenia. Jest to zatem produkt o bardzo prostej recepturze oraz o niepowtarzalnym, słodkawym smaku. Cappelletti z prosciutto mogą stanowić nawet osobne danie. Wystarczy dobrać do nich odpowiedni sos, a następnie uraczyć podniebienia gości klasycznymi włoskimi pierożkami z delikatnym nadzieniem.

Jakich przysmaków włoskiej kuchni warto jeszcze spróbować?

Włoskie pierożki i makarony występują w bardzo wielu rodzajach, podczas gdy w Polsce zna się z reguły tylko kilka z nich. Pasty różnią się od siebie formą, nadzieniem oraz sposobem podania. Oczywiście jednym z najpopularniejszych włoskich dań jest pizza, ale przyrządza się ją inaczej się w różnych częściach świata. W ojczyźnie tego przysmaku podaje się ją z oliwą, a nie z sosami, tak jak zwykło się to robić na przykład w Polsce. Ten kraj z Półwyspu Apenińskiego słynie z różnego rodzaju potraw mącznych, ale również owoców morza i wina – czasem wystarczy aromatyczne pieczywo i kieliszek dobrego alkoholu.

Na szczęście nie trzeba udawać się aż tam, kiedy kogoś najdzie ochota na pastę. W Polsce działają restauracje oferujące włoskie dania, przykładem jest Pizzeria Bazylia. Warto wybierać lokale, które bazują na tradycyjnych przepisach. Zbyt dużo zmian sprawi, że danie nie będzie aż tak przypominało włoskiego przysmaku. Sekret kuchni włoskiej tkwi w przywiązaniu do receptur stosowanych od lat, warto się ich zatem trzymać, aby osiągnąć zamierzony efekt.