Za co najbardziej lubimy piwo?

Spożywanie piwa nie sprowadza się tylko do picia napoju alkoholowego. Poza nieprzeciętnymi walorami smakowymi, docenia się tutaj stan wyjątkowości, jaki wprowadza już samo otwarcie butelki – chwila poświęcona na konsumpcję odróżnia się od „szarej” rzeczywistości, to rodzaj rytuału, który odbywa się niezależnie od tego, czy znajdujemy się w gronie znajomych, czy odbywamy wieczorny relaks. Za co jeszcze uwielbiamy ten szlachetny trunek?

Według badań CBOS z 2019 roku najchętniej spożywanym alkoholem przez Polaków jest piwo. Browar wypiera cięższe alternatywy i coraz częściej pojawia się też na domowych stołach poza letnim sezonem: towarzyszy nam zarówno podczas urlopowego grilla, jak i rodzinnego obiadu. W dłoni pijących najczęściej znajduje się lekki, orzeźwiający lager, pasujący niemal do każdej okazji oraz potrawy, jednak coraz większą popularnością zaczynają się również cieszyć piwa rzemieślnicze. Rosnąca liczba konsumentów zdaje sobie sprawę z bogactwa aromatów, jakie oferują takie browary.

Polska kultura picia piwa 

Chociaż może wydawać się, że piwo pojawiło się na polskich terenach znacznie później, wraz z przejęciem warzelnictwa przez klasztory, to tak naprawdę istniało „od zawsze” – znano już je od prapoczątków naszego kraju, od czasów słowiańskich. Jak widać, kochamy browary od pokoleń – tylko za co?

  1. Smak nieporównywalny z niczym innym 

Przyjemności, jaką zapewnia piwo, trudno doszukiwać się w winie, miodzie pitnym, wódce czy jakimkolwiek napoju alkoholowym. To rodzaj napitku, który jest jedyny w swoim rodzaju: łączy w sobie różne aromaty i smaki, które tworzą nieprzeciętną całość.

  1. Niespieszność konsumpcji 

Picia browaru nie warto popędzać. Powolne spożywanie pozwala na rozpoznanie niuansów, których przy szybkim tempie można byłoby nie zauważyć – szczególnie, jeżeli chodzi o piwa rzemieślnicze.

  1. Uniwersalność i różnorodność 

Lager, a może stout? IPA, APA albo coś kwaśnego? Trunek łatwo dobrać zarówno na podstawie indywidualnych preferencji, jak i okazji. Szeroka oferta browarów (dostępna np. u producenta piwa Pilsvar) daje możliwość dopasowania napoju względem ulubionych smaków, potrawy, a także charakteru przyjęcia lub nastroju.

Łączy nas miłość do piwa 

Piwo łagodzi obyczaje: nie narzuca tempa, ma głęboki, przyjemny smak i sprawia, że czujemy rosnące rozluźnienie od chwili odchylenia kapsla. Charakterystyczny dźwięk nalewania napoju do butelki i jego pierwszy łyk wywołuje odprężenie i (niejednokrotnie) rodzaj ulgi, jaką może dać tylko takie doświadczenie. Konsumpcja browaru to nie tylko picie alkoholu – to rytuał.